Biography................................................................................................................................
 
Click here for an English version
 

Hallo en welkom op mijn website! Ik ben Ben Sims en ik zing in verschillende bands. Op mijn website kan je lezen welke nummers ik zing en waar en wanneer ik optreed. Enjoy! Mijn filosofie: Muziek maken waar iedereen van kan genieten, waar ze ook van houden. Motto: Muziek is de levensader voor vrede en liefde. "Let it flow".

 
Naam: Benjamin Sims
Geboren: 25 maart 1944 (77 jaar)
Waar: Hartselle, Alabama, Verenigde Staten
Lengte: 1 meter 65
Gewicht: 57,3 kg.
Ogen: bruin
Haar: zwart
Hobbies: fittness, bridge, fietsen
 

Ik ben al mijn hele leven met muziek bezig. Mijn moeder gaf pianolessen, was een beroemde contralto gospelzangeres en de koorleider van onze Methodistische kerk. Mijn vader zong als baritone in kerkkoren. Ik had twee zussen (een is overleden) en een broer en we kregen allevier muzikaal onderwijs, op school en thuis. Mijn jongere zusje werd doof op haar derde maar ze kan nog steeds de puls van de muziek voelen en dansen en zingen. Mijn broer heeft een klassieke muziekstudie aan de University of Illinois afgerond. Mijn oudere zus overleed in 2000. Ze was dichteres en auteur van het boek The boy under the apple tree. Zij zong ook en was lange tijd mijn vaste zangpartner.

Ik begon met zingen in kerkkoren toen ik zes was (in 1950). Ik had een vijfkoppig zanggroepje dat "The 105's" heette, omdat we in Cleveland aan de 105th Street woonden. We traden tijdens talentenjachten vaak op tegen bands uit Detroit. Sommige van deze groepen werden later er bekend, zoals The Supremes, The Temptations, Smokey Robinson en Sam Cooke.

Ik begon mijn professionele zangcarrière in 1964 in San Fransisco met een vijfkoppige band die "The Persidioes" heette. We speelden onder andere in de beroemde Fillmore West en in het publiek zaten beroemde muzikanten als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Tower of Power en Richie Havens. We hadden een backup act in Sly and the Family Stone die net begonnen waren. Sly was toendertijd nog een disc jockey.

In 1967 ben ik bij de Air Force in militaire dienst gegaan en ben naar Vietnam gestuurd. Daar kwam ik bij de "Tops In Blue" (TIB) en deed over de hele wereld optredens. TIB waren de beste muzikanten van de US Air Force en het was mijn taak om de troepen te vermaken als de leadzanger in een groep met zeven zangers.

In 1975 ging ik uit dienst en verhuisde naar Duitsland en begon de band "Pain, Pleasure & Surrender". De band bestond uit 16 mensen: een zanger (ik, Pain), twee zangeressen (Passion) en de band (Surrender). Vier blazers, twee gitaristen, een pianist, bassist, drummer, percussionist, geluidstechnicus en twee roadies. We speelde allerlei verschillende stijlen, zoals blues, soul, funk, pop en jazz.

De blues is altijd een groot deel van mijn leven en ziel geweest. Een aantal van mijn blues invloeden zijn Bobby 'Blue' Bland, Al Green, Muddy Water, Howlin Wolf, B.B. King en Johnny Taylor. In de afgelopen drie jaar heb ik een smaak ontwikkeld voor iets andere bluesstijlen, zoals die van Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton en Joe Bonamassa.

In 1984 trok ik mij terug uit de muziek om mij te kunnen concentreren op de opvoeding van mijn vier kinderen en het vervolg van mijn studie.
Op dit moment ben ik actief in een aantal verschillende bands. Mijn bluesband Blue Friday speelt een mix van de verschillende bluesinvloeden die ik al noemde. De rockgroep Gimmick, waar ik zanger van was, was een enorme creatieve uitdaging. En het funkcollectief dat ik oprichtte, Mellow Chaos, geeft mij de mogelijkheid om de muziek in "real time grooves" te zingen. Ik zing ook solo op bruiloften en feesten.
Maar mijn belangrijkste inspiratiebron zijn jullie, het publiek, die mijn motor draaiende houden. Ik hoop van harte dat ik een keer voor je optreedt. Ik beloof de beste muziek voor je te spelen.

Met achting,
Benjamin J. Sims

 
Click here for an English version